V mokrém a mastném prostředí přispívají rohože k vyšší bezpečnosti práce. Jejich pružná konstrukce šetří klouby, zlepšuje prokrvení dolních končetin a oddaluje nástup únavy. Chrání podlahu před padajícími předměty i padající předměty samotné. Izolují pracovníky od chladných/horkých podlah a vibrací. Některé výrobky jsou antibakteriálně ošetřené a pomáhají chránit zpracovávané potraviny před kontaminací mikroorganismy.
Jsou rohože určeny pro styk s potravinami?
Stejně jako lino, dlažba nebo lité podlahy jsou rohože určeny pro styk s podrážkami obuvi, ne s potravinami. Z pohledu hygienika je rohož podlahou. Nařízení Rady ES č. 852/2004 (stáhnout) však klade na podlahy v gastronomických provozech specifické požadavky:
(CHAPTER II, 1, a) floor surfaces are to be maintained in a sound condition and be easy to clean and, where necessary, to disinfect. This will require the use of impervious, non-absorbent, washable and non-toxic materials unless food business operators can satisfy the competent authority that other materials used are appropriate. Where appropriate, floors are to allow adequate surface drainage;
Je-li k požadovanému účelu vybrána vhodná rohož, požadavky Nařízení Rady ES beze zbytku splní. S výběrem Vám může pomoci katalog gastro rohoží ve formátu PDF a samozřejmě také my.