Protiúnavové rohože – účinný lék na bolesti zad i těžké nohy při dlouhém stání

Manuálně pracující zaměstnanci, kteří při práci v průmyslových provozech dlouho stojí, mívají obvykle problémy s bolestmi zad a nohou, kyčlí či kolenních kloubů. Stěžují si na potíže s páteří, těžké nohy, ztuhlost svalů, bolesti hlavy i rychle navozený pocity únavy. Jejich pracovní výkon je tím do značné míry ovlivňován. Existuje přitom poměrně jednoduchý a efektivní způsob, jak snížit riziko zdravotních problémů zaměstnanců, kteří při práci dlouze stojí. A nejde jen o zdraví, případně bezpečnost pracovníků, ale také o zvýšení jejich pracovní produktivity.

Pojďme na to od podlahy

Ve výrobních provozech jsou podlahy zpravidla vyrobeny z litého betonu či z betonových dlaždic. Příliš tvrdá podlaha přitom způsobuje dysfunkce v držení tělesné rovnováhy. To ukázal ve své studii mj. i Prof. Redha Taiar, expert na biomechaniku, lokomoci, kinematické a kinetické analýzy a biomedicínské technologie, který působí na univerzitě v Remeši ve Francii.

Prof. Redha Taiar provedl ve spolupráci se společností Notrax experimentální studii se sérií testů funkčních vlastností průmyslových rohoží. Měření probíhala přímo v praxi, ve výrobních podnicích přímo se zaměstnanci ve výrobě. Výsledky prezentoval v červenci 2014 na 5. mezinárodní konferenci AHFE 2014 (International Conference on Applied Human Factors and Ergonomics) v polském Krakově.

Výsledky studie ukazují, jak velký je rozdíl mezi prací bez ergonomické rohože a s ní. Přínosy protiúnavových rohoží jsou zjevné jak v případě, že zaměstnanci při práci stojí, tak i v pohybu - tedy při chůzi.

 

 

Protiúnavové rohože chrání zdraví pracovníků

Studie potvrdila vliv ergonomických pracovních rohoží na zvýšení komfortu pracovníků při každodenní práci.

Při dlouhodobém stání na tvrdé podlaze bez použití rohože totiž dochází ke škodlivým dysfunkcím v tělesné rovnováze. Hmotnost těla je nerovnoměrně rozložena. Až 70 % celkové zátěže se nevědomky přemisťuje na úkor pravé strany (pravé nohy). Proto dochází k tělesným patalogiím, případně tzv. Repetitive Strain Injury Syndrome, což je soubor příznaků způsobený opakovaným, dlouhodobým jednostranným namáháním a přetěžováním. Tyto faktory zákonitě limitují pracovníky při výkonu jejich povolání.

Při použití průmyslových rohoží však došlo ke zlepšení gestické (pohybové) ergonomie při práci, udržování rovnoměrné zátěže na obě chodidla při udržování tělesné stability. Díky tomu se minimalizovala kloubní zátěž, svalová ztuhlost a další rizika vzniku dlouhodobých zdravotních problémů.

Zvyšte komfort stojícím pracovníkům. Zvýšíte jejich produktivitu

Pro průmyslové společnosti, které chtějí dosahovat vysoké produktivity pracovníků vykonávajících manuální činnosti ve vzpřímené poloze, se používání průmyslových rohoží podle výše uvedeného jeví jako zcela nezbytné.

Používat průmyslové rohože znamená chránit zdraví pracovníků, zvyšovat bezpečnost na pracovišti a podporovat výkon zaměstnanců ve výrobě. Zvolit navíc můžete i speciální rohože:

Výhody používání protiúnavových rohoží

Používání ergonomických protiúnavových rohoží můžeme jen doporučit, protože:

  • udržují stálý výkon pracovníků, oddalují jejich únavu a přispívají k větší spokojenosti na pracovišti,
  • eliminují bolesti nohou - stehenních a lýtkových svalů, chodidel - pat, kotníků i klenby,
  • snižují bolesti zádového svalstva při dlouhém stání, zmírňují ztuhlost krční páteře a ramen,
  • snižují tlak na páteř a kyčle,
  • aktivují činnost svalů a podporují krevní oběh,
  • tepelně izolují studené podlahy, chrání proti vlhku i vibracím,
  • navíc chrání podlahu před poškozením, brání padajícím předmětům v rozbití či poškození,
  • a minimalizují pracovní úrazy jako jeden z důležitých bezpečnostních prvků na pracovišti.

Protiúnavové rohože jsou rentabilním způsobem, který jednoduše eliminuje zdravotní rizika pracovníků ve výrobním provozu a zvyšuje jejich pracovní výkon. Vyzkoušejte jejich účinek v praxi i vy.

S výběrem vhodného typu rohoží vám rádi pomůžeme. Kontaktujte nás. Zdroj: Redha Taiar (2012): Standing Smart. Increasing the comfort of standing workers.

peůmyslové rohože 2